Zwarte Piet

Nederland is op de vingers getikt door een commissie van de VN. De wijze waarop wij ons feest vieren met een traditionele Zwarte Piet is niet meer gepast, aldus de VN-commissie. Er zitten teveel trekjes aan die verwijzen naar een verleden dat niet meer van onze tijd is.Wat opvalt is dat we in de media alleen maar boze reacties krijgen: “waar bemoeien ze zich mee” “dit ons feest, onze identiteit en daar is niets mis mee”.Zelfs de minister-president reageert op die wijze en vervolgens wil de rijksoverheid zich niet met deze discussie bemoeien. Het proces lijkt erg veel op traditionele situaties jeugdzorg versus families. “Men” vindt van alles (in commissieverband), stuurt dat per post en gaat daarna in dialoog met de ouders. De samenspraak gaat vooral tussen “Hullie” en “Zullie”.

Kortom: iedereen is meteen flink gefrustreerd over het proces en de kern van waar het om gaat, of zou moeten gaan komt onvoldoende centraal te staan.

IMG_0364

Wij, wij allen moeten de vraag formuleren: hoe zorgen we er samen voor dat Sinterklaas het feest wordt van ons allemaal.

En net zoals de zak van Sinterklaas en de roe van Zwarte Piet niet meer in beeld zijn, zal dat betekenen dat we een andere Pieterknecht gaan krijgen die nog veel leuker zal zijn dan de huidige Zwarte Piet.
Hoe zorgen we ervoor dat alle Nederlanders en Medelanders hierin de touwtjes zelf in handen krijgen. Niet de VN-commissie en niet de overheid. Sinterklaas is ons feest. Van de kinderen en de grote mensen. Kortom meer vragen en goede vragen met elkaar formuleren.

En…… een beetje minder snel iets vinden.

FP